• BH Telecom

  • Prostor za sponzore

Naš cilj je da Bosni i Hercegovini poklonimo evropske, svjetske i olimpijske prvake.

Šta je Taekwondo?

Taekwondo se ubraja medu najviše sistematicne i naucne tradicionalne borilacke vještine porijeklom iz Koreje. Smatra se da je nešto više od umijeca fizicke borbe. Ova disciplina nas uci da obogatimo svoj duh i svoj život, kroz trening našeg tijela i uma. Danas je ovo sport na globalnom nivou, ima internacionalnu reputaciju i jedna je od zvanicnih olimpijskih disciplina.

poomsae4 taekwondo

Pogledajmo malo pažljivije izraz "Tae" "Kwon" "Do". U engleskom pravopisu piše se kao tri rijeci, a u korejskom jeziku, on je jedna rijec. "Tae" znaci stopalo, noga ili stati na, "Kwon" znaci pesnica ili borba, a "Do" znaci nacin ili disciplina. Ako spojimo ova tri dijela u jedan, lahko cemo vidjeti dva važna koncepta koja se kriju u izrazu "Tae" "Kwon" "Do".

Prije svega, taekwondo predstavlja pravi nacin korišcenja Tae i Kwon, "pesnica i stopala", ali i svih dijelova tijela koji se nastavljaju na pesnice i stopala. Kao drugo, on je nacin da se tuce prekinu ili stave pod kontrolu, kako bi se ocuvao spokoj. Ovaj koncept dolazi od znacenja sintagme "Tae Kwon" - staviti pesnice pod kontrolu/stati na pesnice. Dakle, taekwondo je "pravi nacin korišcenja svih dijelova tijela da se prekinu tuce i da se pomogne u stvaranju ljepšeg svijeta koji odiše vecim mirom".

Taekwondo se razvijao tokom pet hiljada godina duge historije Koreje, i usput je promijenio nekoliko imena. U Koreji, taekwondo je u pocetku bio odbrambena borilacka vještina koja se zvala "Subak" ili "Taekkyon" i razvila se u nacin treniranja tijela i uma u starom kraljevstvu Koguryo pod imenom "Sunbae". U Šila periodu, postao je kicma Hwarangdo i kao cilj je imao stvaranje državnih voda.

Taekwondo danas je sličan, i dijeli neke zajedničke osobine sa borilačkim vještinama u drugim istočnjackim zemljama, jer tokom svoje evolucije, poprimio je razne stilove koji su postojali već u borilačkim vještinama zemalja oko Koreje, kao što su Japan i Kina.

Ali taekwondo je vrlo različit od mnogih takvih borilačkih vještina. Prvo, fizički je vrlo dinamičan sa aktivnim pokretima koji ukljućuju mnoštvo vještina sa stopalima. Drugo, osnovni fizički pokreti su u harmoniji sa umom i životom u cjelini. Treće, taekwondo posjeduje dinamičke poze iz druge prespektive.

Taekwondo može biti karakteriziran jedinstvom: jedinstvom tijela, uma i života, i jedinstvom forme ("poomsae") i suprotstavljanja, i slamanja.

Kada se bavite taekwondo-om, vaš um treba biti miran i sinhroniziran sa pokretima, i ovu harmoniju trebate proširiti na vaš život i zajednicu oko vas. Na ovaj način u teakwondou princip fizičkih pokreta, princip treniranja uma, i princip života postaju ista stvar. S druge strane, pravi poomsae vodi ka pravoj konfrontaciji, koja će kasnije proizvesti veliku destruktivnu moć.

Kako to da možemo postići takvo jedinstvo u taekwondou? Taekwondo je način života, isto kao posao, imanje porodice, borba za ideale, ili bilo koji drugi od brojnih razloga postojanja. Ono što čini taekwondo drukčijim je to da je taekwondo aktivnost za preživljavanje u neprijateljskim okruženjima. Osoba uvijek mora pobijediti neprijatelja koji pokušava da mu naudi. Ali samo pobjeđivanje u borbi nije dovoljno da se garantuje čovjekova sigurnost, jer neprijatelj se može oporaviti i napasti ponovo. Štaviše, može biti mnogih drugih neprijatelja pored onog tek poraženog. Čovjek se nikad ne može osjećati sigurno dok ne stekne trajni mir. Da bi dosegao dugotrajni mir, čovjeku treba jedinstvo. A to je upravo ono čemu taekwondo teži. Inače, taekwondo ne bi bio nimalo drukčiji od bilo koje druge vještine korisne za uličnu borbu.

Taekwondo zastupa skladan razvoj i poboljšanje života kroz svoje jedinstvene aktivnosti. Zbog toga se i govori da je taekwondo način života. Ako želimo da dugotrajno poboljšamo svoje živote, samo trebamo pronaći osnovne principe duboko skrivene u taekwondou.

Izvor: Website Svjetske taekwondo federacije
Prijevod: Iva Tanacković i Džejla Mededovic

Idi na alatnu traku