• Prostor za sponzore

 • BH Telecom

Naš cilj je da Bosni i Hercegovini poklonimo evropske, svjetske i olimpijske prvake.

O nama

Taekwondo klub "ZLATNI LJILJANI" je osnovan 2. oktobra 2003. godine i jedan je od najuspješnijih taekwondo klubova u Bosni i Hercegovini. Sa svojim profesionalnim, ozbiljnim i napornim radom uspio je okupiti veliki broj mladih sportista te u kratkom vremenskom periodu postići vrhunske rezultate:

 • U historiji Bosne i Hercegovine 1. zlatna medalja na evropskom nivou u olimpijskim sportovima, 1 srebrena medalja na evropskom prvenstvu, te 3  bronzane medalje na evropskom prvenstvu.
 • devet puta zaredom državni prvaci BIH,
 • Učešće na 152 takmičenja (Olimpijske igre mladih, svjetska, evropska, balkanska, državna i međunarodna),
 • Do sada osvojene 1224 medalje i 123 ekipna rezultata,
 • 92 nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine,
 • Osvojene medalje:

1 evropski prvak (Mirnesa Fetahović 2009. godine),

1 evropski viceprvak (Ajla Reizbegović 2013. godine),

3 bronze na evropskom prvenstvu (Amila Karšić 2009.; Elmedin Čekrlija 2009.; Ela Ćibo 2014.),

4 balkanska viceprvaka,

8 balkanskih bronzi,

10 medalja na turnirima evropske A-klase,

83 prvaka Bosne i Hercegovine, 81 viceprvaka Bosne i Hercegovine,

247 međunarodnih prvaka, te 217 međunarodnih viceprvaka.

 

 • Ostali značajni rezultati:
  • 7. mjesto na Olimpijskim igrama mladih 2014. godine (Amila Karšić),
  • 5. mjesto na 7. svjetskom juniorskom taekwondo prvenstvu (Samir Muhibić).
  • 5. mjesto  i 9. mjesto  na 4. Evropskom tekvando prvenstvu za kadete i kadetkinje 2011. g. (Tiflis, Gruzija).

Naš klub trenutno broji oko 60 članova i održava treninge u dvije škole: Sarajevo (JU PETA GIMNAZIJA, Dobrinja) i Hadžići (Kulturni centar Hadžići - prostorije kluba).

Kolektiv Taekwondo kluba "ZLATNI LJILJANI" pored profesionalnog odnosa prema svojim članovima, također održava veoma dobre odnose sa roditeljima svojih učenika, a naša istraživanja su pokazala da su i učenici i roditelji vrlo zadovoljni našim pristupom rada i podučavanja. Međutim, ova činjenica nas ne sprečava da i dalje pokušavamo razviti svoje metode i postati još bolji.

Naša najveća nada i želja je da postignemo svoje ciljeve i odgojimo vrhunske sportaše koji će uspješno predstavljati Bosnu i Hercegovinu u cijelom svijetu.

Poslušajte himnu našeg kluba

Cilj našeg kluba

Temeljni cilj našeg kluba jeste tjelesno i duhovno obrazovanje mladih u BiH, kako bi u životu bili spremni na sve, a prvenstveno na sportskom planu, te kako bi se u Bosni i Hercegovini, a kasnije i u svijetu dokazali uspješnim. Ono što nas najviše podstiče jeste stanje naših mladih, koji su zbog poznate situacije u BiH bez nade u bolje sutra i koji zbog toga sve više pribjegavaju lošem putu, tražeci utočište od svojih slabosti prije svega u pušenju, alkoholu, drogi i drugim sličnim porocima, a što im ustvari ne donosi nikakvo rješenje, pa je njihovo stanje svaki dan sve gore i gore. Mladi, koji su naša aktivna snaga, gube vrijeme u kafićima gdje stiću samo loše navike, te tako škode prvo sebi, a zatim i svojim porodicama, društvu i državi. Ono što mi želimo postići sa ovim sportom jeste pomoći mladima da se vrate samima sebi, tako što ćemo prije svega osvježiti njihovo samopouzdanje, a potom i svijest o obavezama prema svojim porodicama, i što je najvažnije, pomoći ćemo im da napuste sve loše navike kako bi i sami mogli pomoći svojoj zemlji.

Taekwondo se razlikuje od ostalih sportova po tome što on sportisti daje disciplinu, moral, poštovanje, karakter, od njega gradi ličnost koja voli i poštuje svoj narod i domovinu, te udaljava ga od egoizma tako što u njemu budi osjećaj za društvo i zajednicu u kojoj živi. Možda se mladi u početku odluće za ovaj sport kako bi na neki način mogli ispoljiti svoju živahnu i nemirnu mladalačku prirodu, koju svaki dan sve više i više podpiruje nasilje na ulicama, televiziji i drugim medijima, ali sa odgojem koji im pruža Taekwondo naučit će kako da kroče ispravnim putem sporta i da u svemu tome ipak nije najvažniji onaj tjelesni aspekt, nego da tek sa duhovnim formira jedinstvenu cjelinu. Taekwondo je sport koji uvijek prije svega forsira princip DO-a, a to na koreanskom znači put, moral, razum, poštovanje i disciplina.

Zlatni ljiljani

Zlatni ljiljani

Idi na alatnu traku